Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
100 kr. inkl. kaffe og kage
Adresse
Forsamlingsgaarden Sundeved
Nybølvej 2
Nybølvej 2
6400 Sønderborg
Målgruppe
For voksne
Foredrag
Historie

Afhopperne

18. august 2021
Søndag 24. juli 1960 hoppede Jan Rocek sammen med sin kone, to små drenge og svigermor over bord fra den østtyske færge ”Seebad Ahlbeck” og ned i vandet i Gedser Havn, hvorefter de blev reddet i land.

Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa. "Afhopperne" er den utrolige historie om at overleve nazisternes uhyrligheder i udryddelseslejren Auschwitz, blive fanget bag Jerntæppet i Prag for til sidst at undslippe kommunismen via Danmark. Her kom de to familier kun i land, fordi heltemodige danskere forhindrede det østtyske mandskab i at stoppe familiernes flugt. Senere kunne familierne immigrere til Amerika med hjælp fra ingen ringere end Niels Bohr, som havde engageret sig i deres sag.

Jesper Clemmensen fortæller på baggrund af sin bog "Afhopperne" en storslået fortælling om at gennem-leve totalitære regimer, se det meste af sin familie blive udslettet og selv søge friheden med en dristig og hårrejsende flugt fra Prag og op gennem Østtyskland. Bogen er blevet til gennem interviews med hovedpersonerne dengang – bl.a. Jan Rocek, der stadig lever – og et omfangsrigt arkivarbejde i Danmark, USA, Tyskland og flere østeuropæiske lande.

Jesper Clemmensen er journalist og forfatter og har skrevet en række bøger om den kolde krig og DDR.

Arrangementet holdes i samarbejde med Forsamlingsgaarden Sundeved.

Bestil billet(ter)

Materialer