Om dette arrangement

Tid
16:30 - 18:00
Pris
Gratis billet
Målgruppe
For voksne
Foredrag
Historie

Alex – Miraklet fra Stalins Gulag

26. oktober 2022
Oplev en sand fortælling om forbudt kærlighed og fødslen af et kærlighedsbarn en kold vinteraften i en russisk fangelejr efter 2. verdenskrig.

Det er fortællingen om Alexander fra Danmark og Olite fra Letland, der mødte hinanden i en russisk fangelejr efter 2. verdenskrig og blev inderligt forelskede. Senere blev Olite gravid, og som straf for deres forbudte kærlighed blev Alexander sendt bort til en anden fangelejr mange tusinde kilometer væk. Olite endte med at føde deres søn, Alex, kort før juleaften i 1950. Børn var imidlertid en forbandelse i Gulag-lejrene, og ifølge russisk lov skulle børn skilles fra deres mor, når de blev to år. Alex blev lykkeligvis adopteret af Olites søster i Riga. Alexander, Olite og Alex blev forenet i Danmark i 1956 med hjælp fra den daværende statsminister H. C. Hansen. Alex voksede op med forældre, der var alvorligt mærket af deres lange russiske fangenskab. Derudover måtte Alex også eksistere i skyggen af en far, der kæmpede en bitter kamp for at blive renset for de falske anklager.

Den tidligere lærer Alex Thomsen fra Augustenborg fortæller om, hvordan han fik sit navn efter sin far Alexander Thomsen. Den far, der efter 2. verdenskrig på mirakuløs vis overlevede 10 års fangenskab i syv forskellige russiske Gulag fangelejre i Sibirien, selvom han var dømt af det hemmelige russiske politi for en forbrydelse, han aldrig havde begået.

I foråret 2022 udkom bogen ”Alex - Miraklet fra Stalins Gulag”.

Materialer