Om dette arrangement

Tid
16:30 - 18:00
Pris
0 Kr
Lokalitet
Niveau 2, Indsigten
Target
Mød bare op
Billetter
Billet kræves ikke
Foredrag
Forskning og udvikling
Aktiviteter for unge over 16 år
Aktiviteter for voksne

Efternavne fortæller historier: hvor i landet hedder vi hvad?

25.04.19
Efternavne var indtil for et par årtier siden arvelige på den måde, ens efternavn var ens fars navn påført -sen. De fleste danske efternavne er 'sen-navne', men mange er også sted- og gårdnavne. For det meste de har en historie på under 200 år.

På trods af de omfattende vandringer i den danske befolkning siden det 19. århundrede er der store regionale forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne. Det skyldes ofte forskelle i forekomster af fornavne for 200 år siden. Det gør sig gældende både på Bornholm og i Jylland med forskellig baggrund.

På Bornholm er der næsten ti gange så stor hyppighed af efternavnet Ibsen omkring Svaneke som i nærheden af Rønne, og for efternavneparret Pedersen/Petersen ses en lignende forskel mellem Sønderjylland og Nordjylland.

Disse forskelle tyder på, at en stor del af den genetiske variation, der var til stede i den danske befolkning inden moderniseringen i det 19. århundrede, er bevaret.

Jesper Boldsen vil kommer ind på årsagerne til de oprindelige forskelle i forekomsten af de forskellige efternavne, på de vandringsmønstre der har bevaret forskellene gennem 150 år og på de sociale strukturer, man kan udlede af mønstrene.

Professor Jesper Boldsen er professor, dr.med. ved Syddansk Universitet, ADBOU, Retsmedicinsk Institut. 

Arrangementet er en del af Forskningens Døgn, som er en landsdækkende forskningsfestival. Forskningens Døgn henvender sig til alle, der er åbne for at blive underholdt og lære nyt - og især til dem, der ikke til dagligt har berøring med forskning og innovation.