Om dette arrangement

Tid
17:00 - 18:30
Pris
50 kr.
Lokalitet
Niveau 2, Indsigten
Målgruppe
For unge
For voksne
Foredrag
Videnskab

Tænkepauser: Ro

9. september 2021
Ro er et af menneskets grundlæggende behov på linje med rent vand og ren luft, som vi er afhængige af og har et ansvar for at bevare og værne om.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har udpeget stressrelaterede sygdomme til at være en af de største sygdomsbyrder i 2020, så ro er blevet en mangelvare og en eftertragtet ressource, som moderne, travle mennesker i stigende grad opsøger og skaber identitet omkring. Ro er et rummeligt hverdagsbegreb uden en entydig definition, som derfor kan tage betydning alt efter, hvad vi bruger den til. Ro er en tilstand, vi kan opsøge, bede om at få – fx nattero, madro og arbejdsro – eller opnå. Det minder om ord som fred, stilhed, balance, harmoni, fordybelse og koncentration.

Forfatteren til denne tænkepause, lyd- og medieforsker ved Aarhus Universitet Iben Have, tog selv i refugium for at finde ro til at skrive, nærmere betegnet i det gamle kloster San Cataldo i det sydlige Italien. Hun er optaget af ro i en verden og en hverdag, hvor lyd og medier larmer, forstyrrer og distraherer, og hun interesserer sig især for, hvordan vi netop gennem lyd, medier, digitale teknologier og vores egen krop og bevidsthed kan finde ro. Hun drager paralleller mellem den stoiske filosofi og den moderne mindfulness og skriver blandt andet:

”Følger vi stoikerne, bør vi rense ud i de tanker, der kredser om forhold, vi alligevel ikke kan kontrollere eller ændre. Disse tanker skaber bare mental uro. Først når vi har erkendt det, er en indre ro og en hensigtsmæssig handlen mulig, sagde en af stoicismens fædre, Epiktet, for næsten 2.000 år siden”.

Alle deltagere får et eksemplar af bogen ”Ro”.