Chernobyl - baseret på en sand historie

20. juni 2019
Chernobyl, den nye, superpopulære tv-serie på HBO, giver fornyet interesse for atomkatastrofen i Ukraine for 33 år siden.

Atomreaktor 4 eksploderer natten til den 26. april 1986 under en sikkerhedsprocedure på atomkraftværket Tjernobyl i Ukraine, i det daværende Sovjetunionen. Reaktorkernen smelter, og i løbet af få sekunder eksploderer reaktorens skjold, så uran og radioaktivt stof slynges ud i atmosfæren.

Historiens største atomulykke er en realitet. De næste 10 dage kæmper mandskab og helikoptere for at slukke branden og indkapsle reaktoren i bly og sand. Derefter opførte man en betonsarkofag om reaktoren, men det var en kortsigtet løsning, der i 1997 fik G7-landene til i samarbejde med Rusland, Ukraine, EU og den Europæiske Bank at konstroere en 20.000 ton tung beskyttelsesskal, som siden 2018 har omkranset reaktor 4, og som gerne skulle holde mindst 100 år.

Miniserie hitter: Chernobyl er HBOs nyeste seermagnet. En miniserie i 5 afsnit, hvor instruktøren, Craig Mazin, har skabt et spændende og uhyggelige drama over atomulykken i Tjernobyl. Om redningsarbejdet og det politiske magtspil i et presset Sovjetunionen, der førte til undertrykkelse af vigtig viden, politisk og folkelig resignation og foragt for menneskeliv.

Mere om virkelighedens Tjernobyl: Har du fået blod på tanden til at læse mere om Tjernobyl, så log ind på Faktalink med dit bibliotekslogin og læs hele artiklen om Tjernobyl. Du kan også se dokumentarfilm om nogle af Tjernobyls konsekvenser på Filmstriben med dit bibliotekslogin.

Oprindeligt skrevet af Aalborg Bibliotekerne.