En lille appetitvækker

08.05.18
Når man først begynder at lede efter mad i litteraturen, dukker den op overalt. Ostemadder med syltetøj, dampende fiskesuppe, glinsende kaviar, krydret ragout, snaps...

Mad fylder meget i vores liv – hvad vi skal spise til aftensmad, hvad vi fik til middagsselskabet i lørdags, hvad den seneste mode-slankekur fraråder os. Derfor er der i grunden ikke noget at sige til, at også fiktionens mange karakterer går og funderer over kommende og forgange måltider, lige så meget som vi gør i virkelighedens verden, og at mad må spille en væsentlig rolle også i litteraturen.

Mad er ikke bare mad i litteraturen. De litterære måltider – både de udsøgte, de dagligdags og de magre – kan illustrere relationerne mellem bogens personer eller være med til at tegne et billede af tid, sted og miljø. Der kan være stor forskel på, hvordan maden beskrives – lige fra sansemættet ordjonglering af hver eneste lille nuance af smag og tekstur, til at det netop er fraværet af mad, der er bogens egentlige hovedperson.

Nederst ses et lille udvalg af romaner, hvor mad og måltider enten er i fokus, tegner et personportræt eller er med til at drive handlingen frem. Nederst på listen findes desuden et par gode madfilm fra Filmstriben. Listen blev lavet i forbindelse med arrangementet ”Smag på litteraturen”, hvor de første seks bøger på listen blev præsenteret.

Materialer