Forbudte bøger

Hvad har Harry Potter, Fifty shades of Gray og Vredens druer til fælles? Alle tre er på listen over forbudte bøger.

Set med nutidens danske øjne kan det virke fremmed og gammeldags, at bøger bliver forbudt. Ikke desto mindre bliver bøger forbudt eller forsøgt censureret den dag i dag - også i Danmark.

Jæger : i krig med eliten
I 2009 forsøgte forsvaret at forhindre udgivelsen af Thomas Rathsacks bog om jægerkorpset. Forsvaret hævdede, at en udgivelse ville skade landets sikkerhed. Retten var uenig og bogen blev udgivet. Inden da var den dog allerede lækket på internettet og avisen Politiken havde 'citeret' hele bogen i fuld tekst i et særtillæg.

Katamaranen
Bent Hallers bog udkom i 1976, da den vandt forlaget Borgens konkurrence som 'bedste samfundskritiske ungdomsroman'. Bogen handler om to drenge, der flygter til Sverige på en katamaran, efter de har brændt en skole ned i protest mod en verden fuld af håbløshed, arbejdsløshed og fraværende forældre. Bogen var dog for stærk kost for Thisted byråd, der forbød bogen på biblioteket i kommunen.

Håbløse slægter
Herman Bangs roman blev ved politiretten i 1881 dømt for at overskride 'sømmelighedens grænser', fordi bogen skildrer et hedt forhold mellem den unge hovedperson og en ældre kvinde. Bang fik valget mellem at få en bøde på 100 kr. eller 14 dages fængsel. Han valgte bøden. Bogen blev konfiskeret af politiet, men da var den allerede udsolgt. Selv Herman Bang måtte på Det Kongelige Biblioteks læsesal for at læse sin egen bog. Bogen blev genudgivet i 1884, men uden de saftige passager. Først i 1965 udkom den oprindelige version igen.

Både i Danmark og i udlandet er der hovedsageligt tre begrundelser for at forbyde bøger:
Seksuelt eller stødende indhold
Religiøse forhold
Bogen er undergravende for samfundet (ifølge magthaverne)

Hvert år offentliggør de amerikanske biblioteker en liste over de værker, som har været mest udsat for censur på de amerikanske biblioteker. Harry Potter beskyldes for at opfordre til brug af trolddomskraft og er forbudt på flere biblioteker og skoler i Michigan, Fifty shades of Grey var for saftig for læsere i Florida, Georgia og Wisconsin og Steinbecks klassiker, Vredens druer, blev i Californien bandlyst fordi den beskrev sociale og økonomiske problemer i staten.

Læs de forbudte bøger
Vi har samlet en liste over nogle af de bøger, som er blevet forbudt eller er censureret rundt om i verden. I Danmark må du dog gerne læse dem.

Forbudte bøger
29. oktober 2019