Jeg fortæller

12. februar 2019
Kan læseren stole på at få hele sandheden at vide, når historien fortælles af en jeg-fortæller?

Bingo med Biblioteket
Hvis du læser en af bøgerne på denne liste, kan du udfylde feltet "Jeg-fortæller" på årets bingoplade.
Læs mere om Bingo med Biblioteket her

I en roman med en jeg-fortæller ser vi historien fra et jeg's synsvinkel. Ofte er jeg-fortælleren romanens hovedperson, og læserens sympati vil ofte helt naturligt ligge her. Vi kan komme helt tæt på følelser og indre tanker - måske er romanen udformet som en dagbog eller en brevveksling. Men en jeg-fortæller har også begrænsninger.

I modsætning til en alvidende fortæller, kan jeg-fortælleren ikke vide, hvad romanens øvrige persongalleri tænker og føler. Måske fortælles dramaet, mens det udspiller sig, ellers også erindres handlingen i bagklogskabens klare lys. Under alle omstændigheder bliver begivenhederne fortolket til læseren gennem jeg-fortællerens opfattelse, holdninger og antagelser. Men hvordan ser den anden siden af sagen mon ud?

Her har vi samlet et lille udvalg af bøger med en jeg-fortæller. Så kan du selv bedømme, hvem og hvad du tror på.