Illustration af Jean Marchand, Den Kongelige Kobberstiksamling/Statens Museum for Kunst

Kvindelige fyrtårne

8. marts 2019
I dag er det kvindernes internationale kampdag. Lad dig inspirere af et udvalg af de kvindelige forfattere, der gennem historien har været med til at debattere og synliggøre kvinders position i samfundet.

Litteratursiden stiller i denne måned skarpt på de kvindelige danske fyrtårne, som har skrevet, fordi de ikke kunne lade være, fordi de havde noget på hjerte. Kvinder der op gennem tiden har skrevet om og debatteret kvinders forhold i deres værker.

I artiklen Kvindelige Fyrtårne i dansk litteratur kan du læse mini-portrætter af udvalgte forfattere, bl.a. Leonora Christina Ulfeldt, Amalie Skram, Marie Bregendal, Thit Jensen, og Suzanne Brøgger. Det har ikke altid været let at være kvinde og forfatter, ofte var de kvindelige forfattere oppe imod stærke kræfter. Netop det har dr. Phil. Birgitte Possing undersøgt i bogen Argumenter imod kvinder, hvor Possing har samlet de mange argumenter og fordomme, som kvinder har mødt igennem tiden. Det er der blevet en meget vigtig og på sin vis meget skræmmende bog ud af, og du kan læse en anmeldelse af bogen på Litteratursiden.

Du kan desuden læse om alle forfatterne på det fremragende værk Nordisk Kvindelitteratur Historie. Værket giver dig viden om de seneste tendenser og strømninger i nordisk kvindelitteratur gennem mere en 1000 år. Og på eReolen kan du i denne måned dykke ned i temaet Kvindeliv, der kommer omkring kvinder i alle aldre og klasser. Her kan du bl.a. læse om Elsa Grass og Astrid Lindgren, ligesom redaktionen anbefaler deres favoritter.
Også på Forfatterweb kan du få indblik i stærke kvinder fra verdenslitteraturen.

"Mød" Jane Austen

Torsdag den 14. marts kan du "møde" en af engelsk litteraturs største kvindelige forfattere. Jane Austens liv og hendes samtid er på programmet, når Hazel Mills blandt andet fortæller om Austens drøm om at blive forfatter i en tid, hvor det ikke var en karriere tiltænkt kvinder.

Illustration: Jean Marchand, Den Kongelige Kobberstiksamling/Statens Museum for Kunst