Bach

Lyden af julen: Bachs Juleoratorium

19. november 2020
Bachs Juleoratorium, ofte blot kaldt Juleoratoriet, er et af de mest berømte og spillede værker af Bach. Det blev komponeret til juledagene 1734-1735 og hver år opføres det flere steder i landet og er for mange indbegrebet af lyden af juledagene.

Bachs Juleoratorium er – på linje med Händels Messias - i den grad blevet en uundværlig del af juletiden. Hvert år opføres det i kirker og koncertsale over hele landet, og vi flokkes for at høre den smukke musik sætte rammen om julens fortælling.

Vi betragter det i dag som et samlet værk, men egentlig er det seks selvstændige, men fortløbende kirkekantater, hver af ca. en halv times varighed, til brug på seks af juletidens helligdage. Hver af dem er koncentreret om forskellige scener fra evangelierne, og tilsammen udgør de en afrundet helhed, en slags kantatecyklus.

Første juledag: ’Men det skete i de dage…’
Anden juledag: ’Og i den samme egn var der hyrder…’
Tredje juledag: ’Lad os dog gå til Betlehem…’
Nytårsdag: Navnet Jesus
Søndag efter nytår: De vise mænd fra Østerland
Helligtrekongersdag: De vise mænds tilbedelse

For Bach var det kirkelig brugsmusik. Det betød også, at værket ikke blev udgivet i samtiden. Det udkom først på tryk 100 år efter Bachs død, og det vandt først for alvor indpas i det internationale koncertrepertoire i løbet af første del af 1900-tallet.

Hør mere om Bach og juleoratoriet når musikchefen for Sønderjyllands Symfoniorkester, Nicolaj Andersen, gæster Multikulturhuset.

J. S. Bach og Juleoratoriet
Musikchef i Sønderjyllands Symfoniorkester, Nikolaj Andersen, fortæller om værket og sætter det i musikhistorisk kontekst.

Tid & Sted:
Onsdag den 25. november kl. 17-19
Biblioteket Sønderborg, Salen.

Hent en gratis billet

Bach

Medici.tv
Log ind på Medici.tv og nyd nyd Bachs Juleoratorium direkte i sofahjørnet derhjemme.
Medici.tv giver dig klassiske koncerter af høj kvalitet både i lyd og billede.

Nyd julens toner med Medici.tv

Der er utallige indspilninger af Bachs Juleoratorium. Nedenfor er tilføjet lidt af bibliotekets udvalg - både indspilninger af, men også tekster om, Bachs Juleoratorium.