Børne- og ungdomsbøger med forskellige ansigter og mange fortællinger

01.02.19

De første historier den nigerianske forfatter, Chimamanda Ngozi Adichie, skrev som barn handlede om hvide, blåøjede børn, der legede i sne, spiste æbler og gik op i, hvornår solen skinnede. Men hvorfor skrev hun ikke om sit eget liv? Om mørke børn, der spiste mango i den evigt skinnende sol? Fordi Chimamanda Ngozi Adichie troede, at bøger kun var rigtige, hvis de handlede om de hvide mennesker, hun selv havde læst om i amerikanske og britiske børnebøger.

Og selvom de bøger var grundstenen til hendes spirende fantasi, var de samtidig med til at skabe for simple fortællinger om de kulturer, der er underrepræsenteret i litteraturen, heriblandt hendes egen.

Så hvis du mangler en bog om et barn eller en ung, der lever et liv, der ligner dit, eller hvis du gerne vil udvide dine fortællinger om andre kulturer, kan du finde inspiration her.

God læselyst!

Chímamanda Ngozi Adichies TED talk om "The danger of a single story" kan ses via dette link: https://www.youtube.com/watch?v=D9Ihs241zeg