Tips til læselysten

15. august 2022
For mange børn er hverdagen en tilbagevenden til frilæsningen efter en lang feriepause - og det kan måske godt være lidt svært.

3 tips til at kickstarte frilæsningen

Så hvordan kickstarter man læsevanerne igen? Her er vores bud: 

1. Højtlæsning

Generelt er højtlæsning en god ide, da det er en god måde at føre børnene ind i de litterære universer. Højtlæsningen kan både stå alene som en hyggelig aktivitet, men kan også bruges til at hjælpe barnet med at komme i gang med læsningen. Læs nogle sider eller et kapitel højt og lad derefter barnet læse selv. Alternativt kan I skiftes til at læse. For nogle fungerer det også godt at skifte mellem at lytte til lydbog og læse selv. På den måde kommer barnet hurtigere videre i bogen, hvilket giver en oplevelse af succes og fremdrift.

 

2. Skab tid og ro

Undersøgelser viser, at børn gerne skal læse 20 minutter dagligt for at udvikle gode læsefærdigheder. For at det ikke bare bliver en sur pligt, kan man med fordel inddrage barnet, når der skal laves (faste) aftaler om, hvor og hvornår på dagen, der skal læses. Husk også, at det er mere motiverende at læse sammen med andre. Det kan derfor være en rigtig god ide at sætte læsetid af for hele familien. 

 

3. Vælg en spændende bog - på rette niveau 

Det kan virke banalt, men det er vigtigt at barnet læser i en bog, som er spændende, og som ikke er hverken for svær eller for let. Børn har ikke nødvendigvis en udviklet fornemmelse for deres egne litterære præferencer, og det er vigtigt, at barnet ikke får fornemmelsen af, at "en bog bare er en bog". Hvis man ikke synes, bogen er spændende, eller at den er for svær, skal man ikke tvinges til at læse videre. Hav gerne et udvalg af forskellige bøger, som barnet kan vælge imellem - og lad være at rynke på næsen, hvis bogen skiftes ud, før den er læst færdig. 

 

God læselyst!

Materialer