Islandsk forfatter vandt Nordisk Råds Litteraturpris 2018

31.10.18
Auður Ava Ólafsdóttir besøgte i oktober Biblioteket Sønderborg, hvor hun fortalte om sin seneste roman "Ar", som hun netop har modtaget Nordisk Råds Litteraturpris for.

For et par uger siden blev en veloplagt Auður Ava Ólafsdóttir interviewet om sin seneste roman "Ar" i Salen på Biblioteket Sønderborg. Interviewet foregik halvt på dansk, halvt på islandsk, og der var plads til masser af grin og humor på trods af romanens tunge emner om krig og selvmord.

"Ar" er en alvorlig roman med glimt af humor og med noget på hjerte. Hovedpersonen Jonas Ebeneser er fyldt med ar på sjælen, og rejser til et fjernt krigshærget land for at begå selvmord. Men på Hotel Silence inddrages han i genopbygningen af huset og byen, og langsomt vender han tilbage til livet.

Ör ("Ar") er Auður Ava Ólafsdóttirs femte roman og modtog Den Islandske Litteraturpris i 2017. Hun debuterede som romanforfatter i 1998, og seks år senere udkom hendes anden roman, som modtog litteraturprisen Bókmenntaverðlaun Tómasar Guðmundssonar. Hendes tredje roman, Afleggjarinn ("Stiklingen"), er oversat til mange sprog. Den fik Fjöruverðlaunin, Kvindernes litteraturpris, DV’s kulturpris, den franske Prix du page og den canadiske Prix des libraires du Québec og blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2009.

 

Juryens begrundelse for at "Ar" skulle vinde årets pris lyder:

"'Jeg skriver mod mørket i verden', siger Auður Ava Ólafsdóttir, modtageren af Nordisk Råds litteraturpris 2018. I romanen Ör møder vi en midaldrende mand, som rejser til et krigshærget land i Europa for at tage sit liv – med værktøjskassen i bagagen. Han opdager under rejsen, at ethvert menneske har en værktøjskasse og selv kan vælge, hvordan den skal bruges. Ör er en lille bog med et stort hjerte. Den er fuld af underfundig humor, og sproget funkler af liv. Samtidig stiller værket dybe spørgsmål om liv og død, om individet i forhold til helheden, om menneskets privilegier, rettigheder og pligter i verden. Ikke mindst pligten til at give menneskeligheden lov til at udfordre mørket."

 

De danske nominerede

Årets to danske nominerede værker var Vita Andersens "Indigo" og Caroline Albertine Minors "Velsignelser". Gennem årene har flere danske forfattere vundet prisen. Sidste år modtog Kirsten Thorup prisen for "Erindring om kærligheden", som hun i stil med årets vinder også var forbi Biblioteket Sønderborg for at fortælle om. Andre danske prismodtagere er Kim Leine og Naja Marie Aidt.

Materialer