Big brother IS watching you

29. september 2020
Du bliver overvåget lige nu. Du lægger måske ikke mærke til det, men det gør du. Din mobiltelefon fortæller, hvor du befinder dig. Din færden på nettet sladrer til firmaer som Facebook og Google. Men der er forholdsregler, du kan tage.

Hver gang du søger med Google, tjekker din Facebook-profil, tweeter eller lægger et hurtigt billede på Instagram, fortæller du om dig selv til firmaerne bag. Dine handlinger bliver lagret som data, og den data bruges blandt andet til at målrette reklamer mod dig. Dine data kan også blive solgt til andre firmaer, som så pludselig ved en hel masse om dig.
Og med mindre du dropper mobiltelefonen og flytter ud i en hytte uden netforbindelse og elektricitet i en Canadisk skov, ja så kan du ikke beskytte dig 100 procent mod overvågningen.

Men du kan tage nogle forholdsregler også uden at være et teknisk geni eller skulle installere en masse programmer.
Du kan for eksempel bruge forskellige browsere og søgemaskiner, når du er på nettet. På den måde spreder du dine data og digitale spor frem for at samle dem hos ét firma. Du kan også vælge mere sikre browsere end de mest udbredte prøv f.eks. Startpage eller Tor, som begge er kendt for deres anti-tracking og anonymiserede søgninger.

Du kan slå lokation fra på telefonen og generelt forholde dig kritisk, når du installerer apps på din telefon. Hvorfor er det for eksempel lige, at en lommelygte-app vil have adgang til din lokalitet? Måske du så skal vælge en anden app.

Du kan med jævne mellemrum tjekke privatlivsindstillingerne på dine sociale medie-profiler. Indstillingerne ændres nemlig af og til, og du får ikke altid besked om det. Hold derfor øje med indstillingerne, så du kan vælge til og fra.

Og endelig: Vær kritisk med hvilke oplysninger du deler. Er det eksempelvis nødvendigt for Facebook at kende din fødselsdag og dit telefonnummer? Hvis Facebook kender det, kan du være sikker på at andre firmaer også gør.

Læs mere

Faktalink har overskuelige og letlæslige artikler om overvågning i samfundetwhistleblowere, sikkerhedsteknologier, WikiLeaks og Big data.

Du kan også blive klogere på masseovervågning og sikring af privatliv med bibliotekets bøger. Vi har samlet et lille udvalg her. Kast også et blik på Filmstriben, hvor der ligger flere interessante film.