Romaner om ensomhed

12. februar 2019
Forladt, udstødt eller eneboer? Ensomhed kan tage mange former og komme til udtryk på mange måder. Bøgerne på denne inspirationsliste giver et indblik i et liv i isolation.

Bingo med Biblioteket
Hvis du læser en af bøgerne på denne liste, kan du udfylde feltet "Ensomhed" på årets bingoplade.
Læs mere om Bingo med Biblioteket her

Et liv i ensomhed kan være en ufrivillig konsekvens af brudte relationer, social akavethed eller udstødelse fra samfundet. Adskillelsen fra andre mennesker er måske geografisk betinget, men ofte er der i lige så høj grad tale om, at den ensomme hovedperson færdes blandt andre mennesker uden at evne at indgå i relationer med dem. Også vejen ud af ensomheden tager sig forskellig ud i romanerne. Måske opstår der uventede muligheder, et usandsynligt venskab kan opstå eller et modigt spring kan sende hovedpersonen på ny kurs.

For eremitten eller eventyreren er ensomheden derimod et bevidst valg om at afskære sig fra samfundets almindelige normer. De kan være på flugt fra et problemfyldt liv, de kan have set sig sure på alt og alle, eller ensomheden kan være en forsøg på at (gen)finde sig selv. Men også her kan det være svært at opretholde ro og fred fra omverdenen.