
- Date
- Tid
- 17:45 - 21:00
- Pris
- Billet: Gratis
- Sted
- Mødelokale 1
- Bibliotek
- Biblioteket Gråsten
- Adresse
-
Ahlmannsparken
Ahlefeldvej 4
6300 Gråsten
Danmark
Havet omkring Danmark lider. Rødspætter og skrubber er væk, ålen er ved at uddø og stenbiderrogns varsling af forårets komme er en fjern erindring. Stenbideren er sammen med torsken så nedfisket at alt fiskeri nu er forbudt. Samtidig er vandet i fjordene blevet så uklart at tidligere tiders ålegræsenge er forsvundet og erstattet af en mudderbund. Reelt er økosystemet i vores fjorde brudt sammen.
Årsagen til dette sammenbrud er at vi altid har brugt havet som losseplads. Det gik godt så længe danskerne spillede en mindre rolle i landskabet, men de sidste 150 år har vi overtaget kontrollen med alle naturens processer. Siden ca. år 1900 har vi tilført havet så mange næringsstoffer – fosfor og kvælstof – at havets økosystem er bukket under.
Engang, for 50 år siden, var det både spildevand fra byerne og landbrugets udledninger som var problemet. I dag er det landbrugets udledninger af kvælstof som er årsagen. Vi er det mest opdyrkede land i verden – i høj grad for at kunne brødføde vores mange millioner husdyr. Skove, søer og moser er væk, markerne er drænet og vandløbene er lavet om til kanaler hvis de ikke er lagt i rør.
I 2024 blev der indgået en historisk aftale – den grønne trepartsaftale – som for først gang i 6.000 år lægger op til at vi som danskere stopper med at udvide landbrugsarealet, ruller udviklingen tilbage og giver naturen mere plads. Det giver håb og er i vores historie et vendepunkt som trækker tråde tilbage til skabelsen af Grundloven og til den folkeoplysning der blev grundlagt i 1800-tallet af bl.a. N.F.S. Grundtvig og Steen Steensen Blicher.
I foredraget vil du høre om havets tilstand i 2025, udviklingen over mere end 100 år, hvordan næringsstoffer virker på naturen og hvordan mænd som Grundtvig og Blicher har formet vores liv og landskab.
Foredragsholder
Stiig Markager er professor i marin økologi og biogeokemi på Aarhus Universitet. Han kommer fra København og blev uddannet som biolog fra Københavns Universitet i 1987. Han har boet og forsket i Oslo, Aarhus, Canada og New Zealand og blev Lic. Scient. i 1992 fra Aarhus Universitet.
Hans forskning har helt fra specialet handlet om algers vækst og fotosyntese. Når planter vokser i vand, er lys og vandets klarhed en afgørende faktor, så målinger og matematiske modeller for lysets nedtræning i vand har været et centralt forskningsemne. Stiig Markager har forsket i alger og lys i verdens nordligste sø, Lake Hazen, i tropisk Thailand og jorden rund med den 3. danske Galathea ekspedition. I 1997 blev Stiig Markager ansat på Danmarks Miljøundersøgelser, og de negative miljøeffekter af næringsstoffer blev hurtigt et vigtigt emne for hans forskning.
I 1998 udviklede han de først modeller for danske fjordes respons på næringsstoffer - eutrofiering, og den forskning er i dag grundlaget for Danmarks forvaltning af havet i forhold til næringsstoffer. Over årene er formidling af miljøforhold blevet stadige vigtigere og han var i 2024 den 7. mest anvendt fagperson af danske medier.
Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Foredraget er en del af serien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab”, som er foredrag der livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet. Her har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.
Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Der er fri entré til de alle foredragene.
Man kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.
Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet, og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Sæsonens livestreaminger i Gråsten
-
Voksne
Styrk dit tarmmikrobiom og hold dig rask – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: Bliv klogere på hvordan bakterier, virus og svampe der lever i din tarm, påvirker alle kroppens organer på godt og ondt, og hvordan du med dit valg af livsstil selv bestemmer om de arbejder for at fremme dit helbred eller nedbryde det.Biblioteket Gråsten
Gratis
-
Voksne
Havets kollaps og vejen tilbage – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: Havet omkring Danmark lider og det moderne landbrug bærer en stor del af skylden. Hør om havets tilstand i 2025, de sidste 100 års udvikling og hvordan den grønne trepartsaftale lægger op til at vi ruller udviklingen tilbage og giver naturen mere plads.Biblioteket Gråsten
Gratis
-
Voksne
Forædlingen af mennesket – før og nu – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: I starten af 1900-tallet spillede biologividenskaben en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik. I dag skaber genterapi og genetiske tests etiske dilemmaer – fx når vi bliver syge, er pårørende, får børn eller fravælger at få dem.Biblioteket Gråsten
Gratis
-
Voksne
DNA og fossiler udvider vores stamtræ – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: I de seneste år har menneskets evolutionære stamtræ udvidet sig. Hør bl.a. om genetiske undersøgelser af forhistorisk DNA der afslører hidtil ukendte møder mellem tidlige menneskearter og om arkæologiske fund som fortæller os hvad de foretog sig.Biblioteket Gråsten
Gratis
-
Voksne
Kan vi finde liv udenfor Jorden? – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: Liv, som vi kender det, kræver flydende vand, energi og de komplekse organiske molekyler som udgør livets byggesten – byggesten som måske er kommet fra rummet. Men hvad er liv? Kan det opstå under andre betingelser? Kan vi mon finde liv uden for Jorden?Biblioteket Gråsten
Gratis
-
Voksne
Kunstig intelligens: fra IT til samfund – Livestreaming fra Aarhus Universitet
GRÅSTEN: Kunstig intelligens er på rekordtid gået fra at være sci-fi til at blive en integreret del af vores hverdag. En højest nyttig teknologi der forventes at kunne effektivisere store dele af vores samfund og liv. Men hvor fører det hen, og hvordan virker den?Biblioteket Gråsten
Gratis