DNA og fossiler udvider vores stamtræ – Livestreaming fra Aarhus Universitet

Offentlige foredrag i Naturvidenskab: DNA og fossiler udvider vores stamtræ
SØNDERBORG: I de seneste år har menneskets evolutionære stamtræ udvidet sig. Hør bl.a. om genetiske undersøgelser af forhistorisk DNA der afslører hidtil ukendte møder mellem tidlige menneskearter og om arkæologiske fund som fortæller os hvad de foretog sig.
Date
Tid
18:45 - 21:00
Pris
Billet: Gratis
Sted
Salen
Adresse

Nørre Havnegade 15
6400 Sønderborg
Danmark

Vores viden om menneskets evolution har været i rivende udvikling i de seneste år. Takket være nye fossilfund, store landvindinger i genetiklaboratoriet, nye beregninger af fortidens klima og finurlige arkæologiske analyser har vi nu en bedre forståelse af menneskets evolution og mangfoldighed end for blot få år siden. Det har medført at vores stamtræ for arten ‘mennesket’ er blevet endnu mere forgrenet med mange nyfundne menneskearter – og flere af disse arter har endda overlevet indtil ret for nyligt, evolutionært set.

Genetiske undersøgelser af forhistorisk DNA fortæller os hvilke af de tidligere menneskearter der med sikkerhed mødte hinanden, mens arkæologien fortæller os om hvad de foretog sig. Storslåede og nogle gange mislykkede migrationer bragte mennesket kloden rundt i takt med at klimaet ændrede sig og til tider voldsomme begivenheder tvang dem på flugt. Afgørende teknologiske innovationer gjorde det muligt for nogle menneskearter at udforske helt nye himmelstrøg og fra omkring 30.000 år siden var der blot én art af mennesker tilbage – os.

Foredragsholderne
Felix Riede er uddannet arkæolog. Han arbejder i krydsfeltet mellem arkæologi, genetik og økologi – både som professor og leder for et stort forskningsprojekt støttet af Det Europæiske Forskningsråd. Felix forsker i fortidens kulturændringer og hovedårsagerne bag dem – innovation, migration og klimaændringer. I 2023 publicerede han den populærvidenskabelige bog Klima og katastrofer i Danmarks Oldtid, som kobler fortiden til nutiden i vores forståelse af klimaændringernes aftryk på samfundet.

Mikkel Heide Schierup er professor i bioinformatik ved Center for Bioinformatik, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

Offentlige foredrag i Naturvidenskab
Foredraget er en del af serien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab”, som er foredrag der livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet. Her har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. 
Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Der er fri entré til de alle foredragene. 
Man kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.
Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet, og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Sæsonens livestreaminger i Sønderborg