Historiske kilder - her finder du dem!

17. juni 2021
Find taler og primærkilder til historien

Det kan være svært at finde primærkilder til historien og biblioteket har her nogle tips til dig. Måske du skal finde en tale at analysere? Måske har du brug for nogle primærkilder til bestemte historiske perioder?

Gamle danske aviser

Mediestream kan du finde gammelt dansk avisstof, som kan være gode primærkilder til historiske begivenheder. Avisartiklerne, eller reklamerne, egner sig til opgaver om danske emner i historie og samfundsfag. Aviser der er over 100 år gamle er frit tilgængelige online i Mediestream - også hjemmefra.

Historiensverden.dk

Historiensverden.dk finder du kildetekster, biografier over større kendte historiske personligheder, leksikonartikler samt et stort billedkartotek. I kildeteksterne finder du orginale historiske kildetekster fra oldtiden og frem til det 21. århundrede. 

Historiensverden.dk er til dig, der skal skrive opgave om historiske perioder, historiske emner eller personligheder der har haft afgørende historisk betydning. 

Danske Taler

Hjemmesiden dansketaler.dk er et enestående arkiv, der samler danske taler fra fortid til nutid. Danske Taler er Danmarks største talesamling og er et åbent online arkiv, der rummer tusindvis af taler holdt på dansk af danskere i Danmark. Arkivet spænder bredt over vigtige historiske taler, retoriske mesterværker og samfundsomvæltende opråb. Find taler om kvindekamp, klimamarch og mange andre emner til din opgave.

His2rie.dk

His2rie.dk indeholder kildetekster til en række historiske emner f.eks. Cubakrisen, Holocaust, Den Russiske Revolution og terrorisme. På His2rie.dk får du direkte adgang til en stor samling af kildetekster og redskaber til historisk metode, kildekritik og billedanalyse. Nogle af kilderne er på originalsprog.

Masterfile Premier

Masterfile Premier er en stor engelsksproget database med en bred emnemæssig dækning. I Masterfile Premier kan du også finde primærkilder. Vælg f.eks. "Speech" som dokumenttype i "Advanced search", og søg på et navn, så vil du finde taler og primærkilder i dit søgeresultat. 

Danmarkshistorien.dk

Danmarks historie fra oldtiden til i dag, opdelt i periodekapitler. Basen er også et online historieleksikon med artikler om emner, personer og begivenheder. Danmarkshistorien.dk har en kildesamling med ca. 600 historiske kilder i tekst, lyd og billed, historiske film mm.